måndag 1 oktober 2007

Tysk gubbighet kryper längre ner i åldrarna

Vi såg De Andras Liv igår. En fantastiskt bra och grymt välgjord film, som tyvärr lämnar en däven eftersmak. Men bara om jag börjar tänka.

Det fanns i extramaterialet intervjuer med bl.a. regissören och manusförfattaren Florian Henckel von Donnersmarck, som är född 1973. Han anses vara något av ett underbarn, har jag förstått. Men hans beskrivning av det ömsesidiga behovet hos kärleksparet stank av gubbighet. Jag minns det inte ord för ord, men detta var andemeningen:

"Författaren är så livskraftig, stark och absolut inte märkt av det system han lever under medan Skådespelerskan är sjuklig och knäckt av diktaturen, äter psykofarmaka, har förlorat både tron på sig själv, sin konst och sitt människovärde och knullar därför i hemlighet med en partipamp för att vinna fördelar. Hon behöver författarens styrka. Han ser inte hur mycket under isen hon är och detta ger en oerhörd erotisk laddning till deras förhållande."

VA??!! Om inte det är en kvinnoskildring man baxnar åt så vet inte jag.
OCH FILMEN FICK EN GULDBAGGE AV DEN SVENSKA JURYN!!! (...medan Filmstjärnan inte ens blev nominerad för sin huvudroll i tuffa storstadsfilmen - som dessutom hade en tjej som actionhjältinna...)(...han har släppt det för längesen, men inte jag...hm.)

Lägg till att den enda andra kvinnorollen var en prostiuerad, båda visade f.ö. friskt tuttarna och det var rätt många duschscener med Skådespelerskan bakom omotiverat totalgenomskinligt duschdraperi.

Filmen är underbar. Den är gripande, hoppfull och vacker. En mästerligt berättad historia. Huvudrollen görs briljant av Ulrich Mühe (som tragiskt nog gick bort i cancer i januari i år). Snyggsnyggsnygg scenografi. Bra fotad. Varsamt regisserad.

Och fullkomligt förkastlig, in terms of att skildra kvinnor som något annat än offer för sitt kön. Kunde inte en av de intellektuella som omgav konstnärsparet fått vara av kvinnokön - bara för att bättra på statistiken? Hur svårt/otrovärdigt hade det varit? INTE ETT DUGG.
Jag blir så jävla arg.
Tyskland, va.
Och ingen föräldraförsäkring har dom heller.

Inga kommentarer: