onsdag 12 mars 2008

Sveriges Radiator Springs

Ett par gånger varje år åker vi norrut för att hälsa på släkt och vänner. Färden går längs väg 40 via Borås och Ulricehamn. I krokarna däromkring finns den här skylten, som vi numera slutat läsa fel på:


I Jönköping snajdar vi upp på E4:an och bränner loss mot Stockholm - med obligatorisk mat-, kiss- och springpaus på Vida Vättern. Det är ett motell/vägkrog från femtiotalet som ligger vid gamla riksettan med en vidunderlig utsikt över Vättern. Fram till för ett par år sedan fanns originalinredningen kvar. Man kan käka Vätternröding och köttbullar där alla dagar i veckan och det är ett ljuvligt alternativ till Dinners och Rasta och Statoilmackor.Idag blev vi misstänksamma när vi svängde upp på parkeringen och inte en enda bil stod där. Mycket riktigt. Det är inte lönsamt att driva ett charmigt ställe. De har guskelov inte stängt, men de generösa öppettiderna har fått stryka på foten. De har öppet för bokning och öppnar igen för säsongen den 17 mars - lagom till att alla medelålders knuttar & spättor börjar vakna och vilja röra lite på sig, antar jag. Turistvägen längs Vättern är bedårande hoj-väg.

Femåringen har aldrig åkt bil till Stockholm utan att äta på Vida Vättern. Han var besviken och upplevde för första gången något som jag tror var den där svajiga känslan som uppstår när världen förändras utan att man själv var med på det. Som när GB tog bort Lakritspuck.

Jag önskar så att Vida Vättern får en ny storhetstid. Som Lakritspuck nu har chans till.
Eller så har jag bara sett "Cars" en gång för mycket.


5 kommentarer:

Godiva sa...

Åh, jag älskar den slingervägen,

massa minnen...

Och - när jag pluggade Turistservice ett år, innan jag visste bättre, hade vi en monter på TUR-mässan i Göteborg och gjorde reklam för "Blå Kusten", med bland annat Vida Vättern som uppdragsgivare!

(hur fan kom Vida Vättern med i Östgötakusten frågar jag mig ju i efterhand?)

Ö-Helena sa...

Gyllene Uttern är ett bra alternativ! Det ligger ju också där i krokarna.

Erik Ahrnbom sa...

Kolla in http://www.sjogestadmotell.se/

Fantastiskt motell med välbevarad femtiotalsinredning. Det enda motellet i Sverige av klassisk amerikamodell (litet rum med egen ingång och p-plats direkt utanför, klicka på "rum"). Personalen består av stadiga servitriser som talar bred östgötska och serverar brunsås ur stadshotellsnipor.

Huskorset sa...

G: östgötakusten - Schmöstgötakusten...;)
ÖH: Gyllene Uttern är finemang - när man är någorlunda stadd vid kassa...
E: Sjögestad ska härmed testas på vägen hem!

Anonym sa...

GB har f ö kommit tillbaka med lakritspuck nu. så du kanske ska kolla öppettiderna på Vida Vättern igen.

//Lena