tisdag 4 mars 2008

PlayboyfilosofiJag stod i en biokö härom aftonen och fick syn på en keps med små, små nävar på. Nävar som gjorde segertecknet. Jag tyckte att sjuttonåringen framför allt hade hittat en väldigt klämmig mössa. Vid närmre eftertitt såg jag att det var en official Playboy-souvenir. Alltså inga knutna nävar som gjorde segertecknet.

Det finns förmodligen en tanke med detta, att om man tittar slarvigt på Playboy-loggan, så ser den ut som en hand som gör segertecknet. Att Playboymannen är en seger-man. Det är ett jättebra reklampåhitt. Även om jag är sist i västvärlden med att begripa sambandet. (Jag drar mig till minnes Lindqvists fina Fed-ex-experience - från 31 dec 2008, hittade ingen länk till inlägget - samt den persiska uppföljningen. )

Men vänder man på handen blir tecknet något helt annat, nämligen "up-yours" (ung. övers. utan att ha konsulterat Översättarhelena: "kör upp den i röven"). Betydelsen av tecknet beror alltså på från vilket håll man ser det.

Precis som med Playboyloggan.
Seger eller up-yours.
Make your choice.

6 kommentarer:

Ö-Helena sa...

Som vanligt är det ju uppenbart när någon berättar det! Men jag har verkligen heller aldrig sett det förut.
PS. Översättningen godkännes :)

Huskorset sa...

Det tackar vi för.
Skönt att det inte var bara jag.

Peter Barlach sa...

Det förklarar varför du har en playboykanin bredvid dig på din bildbyline.

Huskorset sa...

Ouch.

moder solo sa...

hade inte jag heller, du är tydligen tredjen sist med att se segertecknet, ....men jag väljer nog det där med att stoppa upp det i röven

Godiva sa...

Man lär sig något nytt varje dag!