måndag 28 juli 2008

Stentrappan, gången och rabattreportage

Trappan av granitblock är färdig och kommer i framtiden att flankeras till vänster av ett gäng funkior
(som ser ut så här: ),
eftersom den ligger i en östslänt på norrsidan av huset och de tål skugga bra, samt ett enkelt skjul för trädgårdsredskap.
Stengången läggs av 5-10 cm tjocka stenar (av en bergart som jag inte vet vad den heter, kan vara granit det med) och är fortfarande under, om man ska vara vitsig, nedläggning:
Lägga ut ovanpå gräsmattan, provgå och skära ut gräsmattan under med spade med stenen som mall. Vattna, provlägga, provgå igen, krafsa ut eller lägga tillbaka jord och småsten tills tillfredsställande resultat uppnås. Säkert ett hafsarbete om du frågar ett proffs, men så gör vi:

Upptäckte en fellow trädgårdsnörd i lilla huset och svarar på hennes trevliga undran med följande fördjupningsreportage om rabatten vid Lillstugans trädäck:

Där jag grävt låg tidigare enbart promenadstenar i pussel, övervuxet med kirskål:
Och så från andra hållet (har bara hunnit gräva ena sidan p.g.a. getingjävlarna som jag tror bor där någonstans):
Precis invid trätrallen lägger vi ner gatstenarna (som barriär för att inte jorden ska leta sig in under trätrallen). Där det är mellanrum mellan stenarna på bilden skall promenadstenarna ligga (utom vid trädet, då). De kommer (troligen, om de räcker, det ligger sådana strösslade lite varstans i buskarna här) att vara av samma typ som de i stengången, pusslade i en liten fyrkant lika bred som rabatten.

Och så växtvalet. Knepigt, men roligt och kärt besvär. Främst önskar jag mig sådana som passar i en gammal trädgård. Tujor och dylikt kommer icke på fråga. Jag är ännu novis på området och kommer förmodligen att chansa rätt kraftigt beträffande växter, men dessa funderar jag kring så här långt:


* Silverarv (Tack igen ÖH som tog reda på namnet!) som marktäckare.


* röd Rudbeckia


* Tagetes


* Blå nävor (mjapja, kanske)


* några Alliumbollar

och måhända att det på äppelträdet klättrar

* en orange/vit Kaprifol

Vad tycks? Jag tar ödmjukt emot tips och förslag, gärna på juliblommande växter.

6 kommentarer:

Lilla Blå sa...

Jag är inte så haj på blomsorter, vet bara att dina förslag såg ljuvliga ut och att din trädgård är ett ställe jag skulle behöva befinna mig på en dag som denna.

Lycka till med planeringen!

PS. Tujor är skit.

Huskorset sa...

Tack!

litet hus sa...

kära huskors! trädgårdsnörd är bara förnamnet. jag kan börja med att rekommendera en jätte-jättebra bok: 'bevara och sköta en gammal trädgård' av christina ilminge (prisma). där finns allt, från historia, köksträdgård, kryddor, fruktträd, blommor, buskar, rosor, gräs, stödmurar, hägnader, redskap och planexempel på trädgårdar (i ditt fall kanske 'liten egnahemsträdgård' skulle passa?).
har du spanat in marktäckaren myskmadra? både fint namn och fin att se på och som torkad doftar den fantastiskt. dina förslag ser fina ut med reservation för tagetes som aldrig varit min favorit. ska bli kul att se den färdig!

Huskorset sa...

litet hus: Tack för tips! Ska kollas upp.
Tagetes är inte heller en favorit, men jag tänkte försöka jobba på vårt förhållande;), jag vill nämligen ha orange till de lila alliumbollarna och det ska vara hyfsat lättskött och yada-yada.
Fast vem är jag att snacka, jag vet inte ens om de blommar samtidigt...

Ataharis sa...

Inga tips och inga förslag, men åh så roligt att få följa med på rundvandring i trädgården! Körde förbi din "by" igår på väg ut till en badsjö och tänkte att det är ju inte så långt ändå ... En fika någon dag kanske? :)

Huskorset sa...

Absolut! Knacka på nästa gång du kommer förbi.:)