söndag 20 juli 2008

Kolapaj med Röda Vinbär

Röda vinbär är så syrliga att det är knepigt att komma på riktigt vad man ska göra av dem, som Cityhusmodern så riktigt påpekade när jag fick receptet. Trots att jag aldrig provat baka pajen tvekar jag inte att lämna ut det, allt hon gör blir smaskens och dessutom låter det grymt gott:
Kolapaj med röda vinbär

Till pajskalet:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl

Till kolasåsen:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör


Till garnering
3-4 dl färska röda vinbär

Pajskal
Blanda havregryn, smör och socker. Rör sedan ner mjölet och tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbar kant), ca 24 cm i diameter. Degen är ganska mjuk, så ta gärna hjälp av en bit plastfolie så blir det mindre kladdigt. Grädda pajskalet i 200 grader i 20 minuter.

Kolasås
Koka grädde, socker och sirap under omrörning i 15 minuter då det bör ha blivit en krämig kolasås. Rör ner vaniljsocker och smör. Låt såsen svalna (men inte stelna) innan du häller den i pajskalet. Hit kan man förbereda ett par dagar innan servering.

Garnera sedan med 3-4 d färska röda vinbär strax innan servering.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

Enjoy!

1 kommentar:

Ordsnoken sa...

Det låter vidrigt gott! Jag måste testa.