tisdag 23 december 2008

Lilljulafton

Sexåringen spelar spel på datorn.
Lillkillen kollar på Bilar.
Filmstjärnan och Mormor har åkt för att handla "det sista".
Huskorset tillreder skinkan, ett åtagande som tager sin rundliga tid.

Det tog några år av trôkjulskinkor innan jag ramlade på det här receptet, genom käre Svärfar vars mormor hette Emma. Jag är omåttligt förtjust i gamla recept med konstiga måttsatser, inte minst som tidsdokument. Det pekas med hela handen, en känsla av göra-lumpen-som-Lotta-i-alla-fall-litegrand infinner sig. Som om det i begynnelsen fanns en enda Überhusmor som en gång för alla bestämde hur saker och ting skulle gå till. Det känns tryggt, nostalgiskt och bra.

So. I give you:

Mormor Emmas julskinka
1 styck lättrimmad skinka.
Tag inte en för liten skinka, då blir den torr. Koktid och stektid skall tillsammans motsvara c:a 1 timme per kilo, med lite mer än hälften av tiden på kokningen. Skinkan sköljes och påsättes i stor kittel med vatten. Kokas. Upptages, och medan den är varm flås svålen av. Därefter ingnides skinkan med en blandning av
1 stor kopp socker
2 msk torrsenap
2 msk ingefära
Lägg skinkan i ugnsfast form, fördela runt om äppelklyftor och katrinplommon. Ös på lite av skinkspadet, ställ in i 175 grader varm ugn och ös ofta – var femte minut – tills den är klar. En halvtimme innan den är färdig häller man på
1 kkp Madeira
och fortsätter att ösa, späd ev. med mer skinkspad. Om skinkan börjar bli bränd pålägges hushållsfolie.


Men. Eftersom jag betraktar mig som ett modernt Huskors kommer jag att fuska med stektermometer utan att skämmas det allra minsta.

23.30 i kväll: Avsmakning, ackompanjerat av vörtbröd, apotekets senap och Hof. Och kaaanske en liten klar.

4 kommentarer:

Översättarhelena sa...

Ursäkta min usla humor, men "skinkan påsättes" tyckte jag var hemskt roligt!

Ting sa...

Låter helt underbart!

Ataharis sa...

Haha, tänkte precis kommentera samma som Helena! ;)

Sen undrar jag vad "kkp" är för mått? Kaffekopp? Kapsyl? Låter väldigt gott med madeira, äpplen och katrinplommon. Själva har vi gjort vår piggham som tjälknöl under natten och mormor tog hand om griljeringen medan vi promenerade i solen (solen!)längs med havet i Ystad. Provsmakning återstår!

Huskorset sa...

ÖH: Ja! Det är min favoritdel av tillagningen.

Ting: Det är det...den härliga julsvettman infinner sig oundvikligen.

Ataharis: Mycket riktigt, kkp=kaffekopp. TJälknöl, mmmm...