fredag 12 december 2008

Huskorset i kulturchock
Jag har svårt att in det i hjärnan, men det här är min port i fem månader från och med nu. Två trappor upp där lampan lyser är köket, de två påföljande fönstren åt höger plus två fönster till runt hörnet varav ett med en fransk balkong. Två rum och kök.

Det är wobbligt att vara åttio mil hemifrån idag. Pappa är dålig och Sexåringen fick en feberkramp igen i förmiddags, just när Filmstjärnan hämtat honom efter att fröknarna ringt. Jag är åttio mil bort och lever det glada singellivet, typ.

Det första jag gjorde när jag fick komma "hem" var att gå ut igen för att handla. Bl.a. halvfabrikatshorbuljong, som hör till mina favoritingredienser.Som jag sagt förr: Trygghet är ett fyllt kylskåp. Jag har nu, som den köksnazist jag är, organiserat köket så som jag vill ha det på hyllor och i alla skåp. En kopp kaffe, mörk choklad och blogg. Nu gör jag inte mer ikväll än att bädda sängen.

Morgondagen skall ägnas åt att packa upp kabinväskan och stora monsterväskan, boa in mig i resten av denna trista lilla kvart och möblera lite mer fantasifullt än vad som är fallet just nu. Sedan ska jag gå med Tanders (ny ensemblekollega) på kortfilmsvising på Svea; ett vackert teaterhus och f.d. biograf, ritad av ingen mindre än Ragnar Östberg.

Det blir bra det här.
Men konstigt känns det.

15 kommentarer:

Fredrik sa...

Kan du inte berätta lite om föreställningen:) Imorgon kommer jag upp...sent:( Men på torsdag hinner jag ta en lunch eller nått, om du vill och kan.

Huskorset sa...

Visst: Det är en liten pärla till barnpjäs av Lukas Svensson: "Fallna från månen", som handlar om en flicka Rosa och en pojke, Edvin, hennes mamma (jag) och hans pappa. Skruvad, men fin historia om vikten av att föräldrar tar sina barns värld på allvar.
Gärna lunch på torsdag. Vi har mellan 13-14. Vad sägs om Tant Anki kl 13.05?

Anders sa...

Åh! Fallna är det lätt bästa herr S har skrivit (fast det skulle han nog inte hålla med om själv).

Förlåt en fråga: halvfabrikatshorbuljong?

Huskorset sa...

Ingen orsak!
Halvfabrikatshorbuljong: Uttrycket myntades av en uppretad matdiva, nämligen Peter Barlach i ett kommentarsfält för något år sedan, när han på en inläggsbild siktat en buljongtärning. Om du läst hans blogg förstår du varför. Annars är hans epitet en tydlig ledtråd. Jag ägnade en stor stund av kvällen åt att försöka hitta just detta inlägg för att kunna länka; jag vill minnas att det var hos Godiva, men hittade som sagt ingenting. Kan ha varit hos Snokis eller Söderberg också. Eller möjligtvis hos saligen insomnade Erika Hrnbom.
(länkningen härifrån till dess bloggar har nu kukat ur tre gånger och eftersom alla dessa finns på listan i högerspalten i bloggen rekommenderar jag nu istället den. Argh!)

Huskorset sa...

... försåvitt inte Peter skrev det i ett eget inlägg. Så kan det vara.
Oh, the grief of uncertainty!

Snokis sa...

Åh, stackars sexåringen. Hoppas han växer ifrån feberkramperna snart. Det är förresten fult att lämna lyset på när man inte är hemma.

Huskorset sa...

Mmm, men det känns bättre att komma hem.
Det är ju ett klimatklavertramp, det där, men jag var som sagt lite skakig igår och det var bara en timme.

Lilla Blå sa...

När har du inflyttningsfest då? ;-)Eller spar du dig till en rejäl utflyttningsfest istället?

Huskorset sa...

L B: Det blev ett inlägg. Thanx for the inspiration!

anonym sa...

Enligt min man, elektrikern på Linjen, är smålampor det minsta "klimatklamptraveret" man kan göra. Bara du låter bli att köra ärevarv i torktumlaren och låta kylen fungera som aircondition
när det är varmt, kan du, Huskorset, lugnt låta stämningslampan lysa.
Sänder dig god aura och massor av imaginära lågenergilampor, HK!
Lycka till!

Huskorset sa...

Låter bra, Anonym. Tackar för det!

Anders Sparring sa...

Jag tycker det verkar trevligt. Huset ser ut att ligga på Bondegatan i Sthlm, fast innan klimatförändringarna började.

Vi har f ö likadana datorer. Nu ska jag leta upp dig på skypen.

Huskorset sa...

Det _är_ trevligt. Det är bara inte hemma.
Aha! Skypen! Gud så spännande.

Sus Klurar sa...

..och jag har ångest för att ev flytta 23 mil från mina bäbisar på 14 och 16 år.Tror du att jag överlever det??
Du kommer att klara detta!
Och familjen överlever de med!

Huskorset sa...

Tack Sus! Det gör jag säkert. Och du med, utan tvivel.

Sparring: Skypen suger utan bredband. Återkommer i frågan.