onsdag 26 januari 2011

Ett rent hem kan vara riktigt unket

Jenny fortsätter blogga på nytt ställe. Här ett inlägg om ett nytt och (o)fräscht inslag i Förorten Hell. Var det någon som trott att RUT-avdrag INTE skulle resultera i detta?

4 kommentarer:

ullisen sa...

Vill absolut inte provocera, men måste dela med mig av en tanke... om jag försöker hitta nåt positivt i detta (jag rös när jag läste så jag får verkligen leta långt inne) så hade dessa kvinnor förmodligen utfört samma jobb även utan RUT, men då utan de fördelar ett vitt arbetskontrakt medför.

Kerstin sa...

Varför är det bra att vara hantverkare (Rot) men unket att vara städare (Rut)?
Varför anses Rut-jobb vara uppassande och en återgång till gamla tider?
Sånt funderar jag på just nu.

Sara W sa...

Jag tänker som Kerstin. Varför är det ok att ha folk hemma som snickrar och målar, men inte städar och passar barn?

Jag tycker att de oftast kvinnliga RUT-yrkena ska ha samma status som de manliga ROT-sysslorna. Det känns orättvist att förpassa städerskor till den svarta zonen utan försäkringar och semesterersättning. Utan dem skulle det dessutom vara svårare för deras arbetsgiverskor att göra karriär på samma villkor som männen. Apropå jämställdhet, menar jag.

Huskorset sa...

Det här är inte i förstone en jämställdhetsdiskussion, tycker jag, utan en klassfråga.

Det verkar vara invandrarkvinnor som kommer i fråga för städjobben. Varför är det så, tro?

Jag välkomnar era synpunkter och håller med om problemet med statusskillnad mellan RUT och ROT.
Hur ska vi höja statusen på RUT? Enkelt: Ge alla förskollärare, undersköterskor, biträden, sjuksköterskor, lokalvårdare etc lika mycket timpenning som snickarna, rörmokarna, plåtslagarna, elektrikerna och målarna får. Vad tror ni det kostar i skattepengar? Där har vi den gordiska knuten.
Löser vi detta genom att privatisera mera? Sälja ut hela tjottaballongen? Barnomsorg? Sjukvård? Äldreomsorg? Lokaltrafik? Lekplatser? Idrottsanläggningar?
Ska vi driva kommunerna som vinstdrivande företag fullt ut istället för att betala skatt så att vi kan hjälpas åt med saker som snöröjning, vägunderhåll och hjärttransplantationer (just de är ganska dyra, har jag hört)?
Jag tycker inte det. Jag tycker att var och en som kan visst ska "se om sitt hus", och skapa sina egna förutsättningar för karriär/drömliv/jobb/familj/whatever - men det finns de som inte klarar av det och de ska också beredas möjlighet till ett människovärdigt liv.

Jag är inte politiker men jag känner igen en obalans när jag ser den. Damerna i Förorten Hell är ett symtom på något. Frågan är vad.