tisdag 6 maj 2008

Inspelningsplats: Renströmska Sjukhuset

Jag försökte verkligen mobilblogga idag, men blev avbruten tre gånger eftersom jag var tvungen att kila iväg och rädda livet på stand-inen för det danska nationalhelgonet.

Större delen av dagen var jag ur fokus (inte mitt såklart, kamerans) och resten spelade jag med ryggen mot kameran. Så kan det också vara, minsann. Fast jag såg till att vippa lite med min roliga frisyr - något som dock med största sannolikhet blir bortklippt.
(Nu ser jag att jag låter sur och bitter, det är jag inte, jag hade en mycket trevlig dag.)


Renströmska Sjukhuset i Göteborg är stängt sedan en tid och har varit inspelningsplats för så många sjukhusmiljöer att det nu ska bli ombyggt till studentlägenheter. Nåja, kanske inte bara därför.

I något som måste ha varit aula/samlingssal/kanske matsal i det f.d. sjukhuset fanns den här fantastiska muralmålningen, gjord av Åke Brovik från golv till tak år 1955. Säkert 4x5 meter:


Hoppas att den kan bevaras. Studenter gillar ju att samlas, de kan väl ha ett samlingsrum att göra det i, bland alla sina lägenheter. Dricka öl och...studenta sig. De kommer att titta på den fina målningen och förundras över vad den berättar:
Se på patienten som kommer till sjukhuset till vänster. Han är trött och tärd och sköterskan får bära hans väska där han stapplar fram under mörka moln. Till höger vinkar de glatt adjö, han är frisk och stark igen när han går från sjukhuset, solen skiner åter och sköterskans bästa belöning är hans återställda hälsa. Däremellan alla läkekonst- och sjukvårdssymboler man kan tänka sig, från Hippokrates till arbetsterapi. Så Sverige, så femtiotal, så renhjärtat, så melodramatiskt!
Sist men inte minst, den lilla detaljen kallad "anknytning till historien":
Ett konstverk gjort specifikt för just denna vägg, det skulle mista en stor del av sin skönhet om det flyttades på.
Just därför såg man till att det inte skulle kunna flyttas på.
Det sitter på väggen.
Det är väggen.
Snacka om svunnen tid.

Som en sista spik i kistan stod den här pjäsen i ett hörn i trapphuset:


Snart kommer studenterna.

6 kommentarer:

Stellan sa...

Ossj. Det är lite Sovjet över den där tavlan - fast på ett lite modernistiskt vis. Coolt.

När jag pluggade i Jôtet, gick vi emellanåt i lokaler som tillhört före detta Vasa Sjukhus. Hur många igenbommade sjukhus finns det i den stan egentligen?

Peter Barlach sa...

Fint inlägg, nu är du en vinnare på min blogg också.

Ordsnoken sa...

Du har ändå ett roligt jobb, om än med ryggen till. Tänk på att du inte måste jobba i hålan i alla fall.

Huskorset sa...

Stellan: Många... I Trollhättan finns ett till, ett gammalt mentalsjukhus som också tjänar som inspelningsplats för sjukhusscener. Det roliga med det är att man inte får måla om golvet - det är tydligen k-märkt. Det golvet kan man sikta i ett flertal filmer från de senaste tio åren.

Peter: Tack. Och vinnare! Jag är svindlande lycklig i detta nu!

Snokis: Jag är minst lika svindlande lycklig över att inte behöva jobba i hålan.

Ataharis sa...

Nämen hördu, inte ska väl Renströmska bli studentlägenheter? Jag har ju bespetsat mig på en fyra, minst, där. JM har väl klöpt rättigheterna och ska bygga (svindyrt) om?

Säger du att det ska bli studentlägenheter kommer jag att gråta bittra tårar. Tänk dig att få ha utsikten över sjukhusparken. Dessutom ligger ju Studiegången som kryllar av studentlägenheter där.

Huskorset sa...

Ja, jag tyckte väl att det var värst vad det satsades på studenterna. Med denna information blev allt plötsligt logiskt. Dessa vackra omgivningar (häggdoften var snudd på kväljande) kan man ju inte kasta bort på studenter;).
Om du får muralen i ditt vardagsrum - lova att inte måla över den!