måndag 16 januari 2012

Yrken som aldrig får applåder, del 2

I Allum finns en busstation, ett resecentrum. Där finns plats för åtta bussar. Då kan man tycka att man från Västrafiks sida tar och planerar tidtabellen så att de inte avgår alla samtidigt? ...Men det gör de. Både komiskt och irriterande, vilket som överväger beror på ens egen dagsform - och på hur "samdansade" bussarna är.
Idag är tydligen en bra dag för jag fick just nöjet att avnjuta en nästintill perfekt bussbalett vid Allum: Sex ekipage i ljuv suburbian samklang. De backade ut tillsammans, prick kvart i, i lugn och ro. En kort cesur för framväxling och så - som vore det på en gemensam inandning - rullade de samtidigt framåt, en efter en, i en mjuk sväng ut på påfarten mot E20.
Redan innan motorvägen splittras karavanen (några bussar har ju destination Utby och Öjersjö och så) men att sitta i en av dem när det händer är faktiskt rätt maxat. Jag kom mig inte ens för att plåta, men det hade ändå inte gjort scenen rättvisa. Snacka om vardagsshow.
Applåder!!!

9 kommentarer:

Godiva sa...

Helt sjukt. Bra iofs att kunna lära sig att bussarna går "halv" eller "hel", men om du ska byta buss från en annan kan det finnas en poäng i avgångar XX.04 eller XX.35.

Huskorset sa...

Jo. I Partille är det inräknat 2-3 minuters väntan mellan ankomst o avfärd, snällt nog.

Tuvilda sa...

Du gillar långa fordon som backar förstår jag.. :)

Huskorset sa...

Haha - true dat. Tydligen.

Anders Sparring sa...

Åh, vad jag gillar såna här texter. Beskrivningar av det vardagliga och rutinmässiga i litterär form kan jag inte få nog av. "Redan innan motorvägen splittras karavanen (några bussar har ju destination Utby och Öjersjö och så).."
Och användandet av ortsnamn som låter vardagliga men som man inte känner till. Det är poesi för mig.

Huskorset sa...

Tack, vad fint sagt och vad glad jag blir.

ullrika sa...

Det bästa är när sånt här sammanfaller på järnvägsstationer. Typ landsvägsbusss 651 mot Rolfstorp, 652 mot Tvååker och 620 mot Kärradal avgår i en snygg karavan inom loppet av två minuter. Fyra minuter senare anländer tåget från Göteborg. Hejja. Välplanerat.

Huskorset sa...

Nä, det låter ju inte bra. Jättedumt faktiskt. Särskilt som bussar som ska till ställen med namn som du anger sällan brukar gå oftare än en gång i halvtimman....Om man har tur.
Très corqué!
(...om du frågar mig som fjortonåring. Då förfranskade jag ofta lite som jag själv tyckte. Det betyder alltså "jättekorkat".)

ullrika sa...

Rätt så (med den lilla korrigeringen: en gång i timmen - om man har tur!)! Fast samtidigt kan man ju (cyniskt) säga; det beror på vad syftet med tidtabellsplaneringen är.. om dom vill lägga ner en linje är ju sånt där ett effektivt vis att visa att det saknas passagerare...

ps. gillar ditt franska fjortisjag! själv kan jag ingen franska alls men slänger mig gärna med fåniga engelska uttryck. det är inte i närheten av lika coolt :(