söndag 27 februari 2011

Sweet secrets * Uppdaterad med Pottaska-länk


Provbakar ett ärvt 1800-talsrecept på kryddskorpor. Pottaska hette jäsmedlet på modet dåförtiden. Farmors familjs jungfru Alfhild rodnade varje gång och envisades med att kalla det Nattkärlsaska. Det ingick/ingår tydligen som ingrediens i olika färgblandningar också. Om någon känner till mer om detta närmare välkomnar jag varmt upplysningar i kommentarsspåret.
EDIT: Och där upplyste en vaken, klipsk och anonym läsare om något märkligt, ett slags uppslagsverk på nätet. Därför tar jag nu dumstrut på och länkar till den korta artikeln om Pottaska
Pottaska för hushållsbehov säljs nuförtiden endast via Stockholms Æter och Essence-fabrik på Wallingatan.


Ongarna var inte vidare förtjusta i smaken, den var nog väl lite vuxen. Tilläggas kan att jag nog tror man kan piffa till dem med lite roligare kryddblandning, men den fraslätta sprödheten som pottaskan gav var faktiskt unik i sitt slag. Och inte ett spår av den beska bismak som bakpulver ger. Rekommenderas att pröva! Jag vet att i en del gamla recept på pepparkaksdeg ingår just pottaska. Jag testade i julas, men tog alldeles för mycket. Den spröda knäckigheten var till mycken belåtenhet men kakorna smakade apans häxa.

Receptet på skorporna gav jag i present till Sara när hon öppnade bageriet nyligen, tillsammans med en annan familjerelik, nämligen receptet på den i allt överlägsna småkakan kallad Ellens pinnar. Hon lovade vårda och bevaka recepten med ömma örnögon. Jag är nöjd. På Solhaga får de ett gott hem och chans till den plats de förtjänar.

3 kommentarer:

Anonym sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Pottaska

Huskorset sa...

Underbart, Anonym! Tänka sig att jag inte kunde googla själv. Jag lägger in en länk pronto. Tack!

Anonym sa...

*fniss*
Äsch, ibland glömmer man :-)