tisdag 5 maj 2009

Huskorset firar sitt 1001:a inlägg med en trädgårds-special! (varning, starka bilder)

Jag kom hem lagom till våren. Björkarnas musöron slog ut och det var dags att klippa rosor.
Mitt slitsamma kirskålsgrävande i östrabatten, när jag var hemma en helg i mars, betalade sig. Jag behövde bara rafsa lite för att få väck några envisa små kvarvarande rötter innan jag kunde så.
Jag har förut påtalat Filmstjärnans trädgårdsdamp och eftersom ni säääkert undrar vad jag har haft för mig sedan jag kom hem, när jag nu inte bloggat till någon reda, kommer här en redogörelse. Men jag vill understryka att blomstren är det enda jag tar åt mig äran av. Resten är Filmstjärnans möda och svett:

Le Potager i all sin prakt. Vi ser Filmstjärnan i full gång med att ordna ett potatisland. ("Klar i trädgården", Snokis?) Lillkillen tycker släggan väsnas lite i överkant.
Här finns: Jordgubbar, smulgubbar (= smultron-jordgubbshybrid), hallon, röda vinbär, svarta vinbär (en väldigt liten buske), krusbär, olika sorters sallad, dill, bladpersilja, broccoli, savoykål, blomkål, krasse, ringblommor.
*hämtar andan*
Schallottenlök, röd lök, gul lök, vitlök, purjolök, gräslök, rädisor, rosenböna, sockerbönor, luktärter, två sorters rabarber, palsternacka, tre-fyra sorters morötter, squasch, vintersquasch och jag har säkert glömt något.

Växthuset skuggmålas med en sörja på krita, vatten och yoghurt (så ongarna fick vara utan frukost dagen därpå). Det blir på tok för hett därinne annars.
Inuti finns paprikaplantor, chiliplantor, gurkplantor, aubergineplantor, inte mindre än aderton tomatplantor samt pelargonplantor:Så långt grönsakerna. Vi fortsätter tillbaka ut i trädgården, upp till kryddrabatten invid förstukvisten :


Libbsticka, oregano, två sorter av respektive salvia och timjan, rosmarin, gräslök, vitlök, bladpersilja, smultron & smulgubbar, lavendel invid trappan och en klättrande Rosa Helenae Hybrida i hörnet. Mynta och krasse i blåa krukan.
Nå´ så gröndjävulskt idylliskt, va´.

Nu
till blomstren. I västerrabatten på andra sidan förstutrappan står en nyflyttad rosa Pion som inte verkade trivas åt öster. Hon fick några nya plantor svart Akleja som sällskap:

Till vänster skymtar Riddarsporrar och smultron och till höger Iris och ännu mer till höger utanför bild ska det komma svarta Stockrosor och Dagliljor

Runda husknuten åt söder:

Från vänster: Nån variant på stor Blåklint, lite mer smultron, Brudslöja och en ny röd Luktpion. Sedan Stäppsalvia och Rosa Solhatt under en totalnedklippt-för-att-föryngra New Dawn-rosenbuske.
Bara halva denna rabatten vid södra gaveln kom med. Resten är nedklippt gammal klätterros som jag tror är Mozart (småsmå fembladiga rosa blommor i klasar), Grekisk vädd, vita Flox och nåt mer .

Samma från andra hållet, från vänster: Trädgårdsiris (tror jag det heter), Kaukasisk förgätmigej, Aklejor (blå), nåt krafs, Stora Röd Vallmo (notera pängerna), en vinranka och så har Lillkillen platerat frön till blå Lupiner längst till höger.

(Sentimentalitetsparentes: Hade jag väntat en vecka med att döpa Tanders här på bloggen hade han hetat Blomman, vårt smeknamn på honom. Hans och Duschens på Parkgatan present till mig när jag for var vattenkannan nedan.
Blomman
och Duschen. Fattar ni? Fattar ni? Gissa vilken blomma jag vattnar?)

Hrrrmm...jajaja! Vidare runt hörnet till rabatten åt öster:

Här är det nästan bara frön satta. (Intressant, va? Det syns ju ingenting. Men det är DEN HÄR rabatten som var kirskålsdjungel förra året!) En gammal rosa Trädgårdsmalva sticker upp vid stupröret, smultron här med, lite Daggkåpa och några flyttade blå Aklejor (som självsår sig väldigt snällt överallt men jag vill ha dem i rabatten) skymtar där i mitten och en risig men trogen kaprifol står längst ner.
Men av fröna ska det bli (hoppas jag...): Mer Malva, Sideneternell, fler Aklejor (röd-vita, gula, rosa), Blåklint & Polka-varianten (rosa, vita & lila), Rosenskära, Sommarslöja, Ringblommor, två sorters Tagetes, Sömntuta och Solrosor.

I det höga gräset under syrénbuskarna borta vid vedboden växte det massvis med nässlor som jag grävde bort i höstas. Jag slängde ut lite frön från bl.a. Lupin och Digitalis/Fingerborgsblomma på måfå. Lupiner var mina favoritblommor som barn och jag blev så glad när jag kom hem nu och såg de verkar trivas:
Slipar och oljar utemöblerna gör man. Och sedan tar man paus.

10 kommentarer:

Netta sa...

Skönt att du är hemma igen. Jag bara älskar detta!! :0))

Kram Netta!

Duschen på Parkgatan sa...

*uhuäuh* Det är SÅ STAAARKT!! *hulkahulka*

Sus Klurar sa...

Den där sista bilden var mest lik mig.

litet hus sa...

underbart redovisat. som vi har väntat! ett litet tag var jag orolig över att du grävt bort alla dina fantastiska malvor som jag var så avis på förra året, men tack ock lov INTE! får vi en uppdatering säg, var fjortonde dag?

Huskorset sa...

Netta: Ja...jag saknar de där miffona i Norrland förskräckligt, men jag har det så bra så. Kul att du gillar min...trädgårds-upprapning. :)

Duschen: Haha! Kolla här förresten, så ska du få se på starkt.

Sus: Den var också den göttaste, iallafall under tiden s.a.s.

litet hus: Tackar! Ojojoj! Var fjortonde? Jahaja. Hm. Jag måste ju hinna gräva också. :)

Jo sa...

Å herrejösses, vad saker ni har planterat! Och vad avundssjuk jag är på ert växthus! Jag vill också ha ett växthus och lite mer brukad mark på ruckeltomten, så jag kan plantera potatis osv!
Jag antar att det bara är att röja på tomten, men jag vill ju plantera NU!
Jag hoppas, liksom Litet hus, att du uppdaterar och visar oss vad som händer sen!

Huskorset sa...

Jo: Okejrå... Jag lovar uppdatera! :-)
(inte så nödbedd ändå)

bookbuster sa...

Jag säger bara en sak: kålrabbi. Har ni inte sått kålrabbi???

Huskorset sa...

bookbuster: En relevant fråga! Filmstjärnan hälsar att den valdes bort på grund av han inte hade någon aning om huruvida det var en kålsort eller en rotsak och då visste han inte var någonstans i potagern han skulle så den i, kålsängen eller rotsaksbädden. Ack, hobby-trädgårdsmästarens diverse dilemmor!
Men fänkålen blommar snart!

Anonym sa...

Thanks mate... just dropped by. Will look for BIKE STN when we get to Seattle. Still in Buenos Airies.
xanax