Mitt slitsamma kirskålsgrävande i östrabatten, när jag var hemma en helg i mars, betalade sig. Jag behövde bara rafsa lite för att få väck några envisa små kvarvarande rötter innan jag kunde så.
Jag har förut påtalat Filmstjärnans trädgårdsdamp och eftersom ni säääkert undrar vad jag har haft för mig sedan jag kom hem, när jag nu inte bloggat till någon reda, kommer här en redogörelse. Men jag vill understryka att blomstren är det enda jag tar åt mig äran av. Resten är Filmstjärnans möda och svett:

Här finns: Jordgubbar, smulgubbar (= smultron-jordgubbshybrid), hallon, röda vinbär, svarta vinbär (en väldigt liten buske), krusbär, olika sorters sallad, dill, bladpersilja, broccoli, savoykål, blomkål, krasse, ringblommor.
*hämtar andan*
Schallottenlök, röd lök, gul lök, vitlök, purjolök, gräslök, rädisor, rosenböna, sockerbönor, luktärter, två sorters rabarber, palsternacka, tre-fyra sorters morötter, squasch, vintersquasch och jag har säkert glömt något.

Inuti finns paprikaplantor, chiliplantor, gurkplantor, aubergineplantor, inte mindre än aderton tomatplantor samt pelargonplantor:


Så långt grönsakerna. Vi fortsätter tillbaka ut i trädgården, upp till kryddrabatten invid förstukvisten :

Libbsticka, oregano, två sorter av respektive salvia och timjan, rosmarin, gräslök, vitlök, bladpersilja, smultron & smulgubbar, lavendel invid trappan och en klättrande Rosa Helenae Hybrida i hörnet. Mynta och krasse i blåa krukan.
Nå´ så gröndjävulskt idylliskt, va´.
Nu till blomstren. I västerrabatten på andra sidan förstutrappan står en nyflyttad rosa Pion som inte verkade trivas åt öster. Hon fick några nya plantor svart Akleja som sällskap:

Runda husknuten åt söder:

Bara halva denna rabatten vid södra gaveln kom med. Resten är nedklippt gammal klätterros som jag tror är Mozart (småsmå fembladiga rosa blommor i klasar), Grekisk vädd, vita Flox och nåt mer .

(Sentimentalitetsparentes: Hade jag väntat en vecka med att döpa Tanders här på bloggen hade han hetat Blomman, vårt smeknamn på honom. Hans och Duschens på Parkgatan present till mig när jag for var vattenkannan nedan.
Blomman och Duschen. Fattar ni? Fattar ni? Gissa vilken blomma jag vattnar?)

Hrrrmm...jajaja! Vidare runt hörnet till rabatten åt öster:

Men av fröna ska det bli (hoppas jag...): Mer Malva, Sideneternell, fler Aklejor (röd-vita, gula, rosa), Blåklint & Polka-varianten (rosa, vita & lila), Rosenskära, Sommarslöja, Ringblommor, två sorters Tagetes, Sömntuta och Solrosor.
I det höga gräset under syrénbuskarna borta vid vedboden växte det massvis med nässlor som jag grävde bort i höstas. Jag slängde ut lite frön från bl.a. Lupin och Digitalis/Fingerborgsblomma på måfå. Lupiner var mina favoritblommor som barn och jag blev så glad när jag kom hem nu och såg de verkar trivas:

9 kommentarer:
Skönt att du är hemma igen. Jag bara älskar detta!! :0))
Kram Netta!
*uhuäuh* Det är SÅ STAAARKT!! *hulkahulka*
Den där sista bilden var mest lik mig.
underbart redovisat. som vi har väntat! ett litet tag var jag orolig över att du grävt bort alla dina fantastiska malvor som jag var så avis på förra året, men tack ock lov INTE! får vi en uppdatering säg, var fjortonde dag?
Netta: Ja...jag saknar de där miffona i Norrland förskräckligt, men jag har det så bra så. Kul att du gillar min...trädgårds-upprapning. :)
Duschen: Haha! Kolla här förresten, så ska du få se på starkt.
Sus: Den var också den göttaste, iallafall under tiden s.a.s.
litet hus: Tackar! Ojojoj! Var fjortonde? Jahaja. Hm. Jag måste ju hinna gräva också. :)
Å herrejösses, vad saker ni har planterat! Och vad avundssjuk jag är på ert växthus! Jag vill också ha ett växthus och lite mer brukad mark på ruckeltomten, så jag kan plantera potatis osv!
Jag antar att det bara är att röja på tomten, men jag vill ju plantera NU!
Jag hoppas, liksom Litet hus, att du uppdaterar och visar oss vad som händer sen!
Jo: Okejrå... Jag lovar uppdatera! :-)
(inte så nödbedd ändå)
Jag säger bara en sak: kålrabbi. Har ni inte sått kålrabbi???
bookbuster: En relevant fråga! Filmstjärnan hälsar att den valdes bort på grund av han inte hade någon aning om huruvida det var en kålsort eller en rotsak och då visste han inte var någonstans i potagern han skulle så den i, kålsängen eller rotsaksbädden. Ack, hobby-trädgårdsmästarens diverse dilemmor!
Men fänkålen blommar snart!
Skicka en kommentar