tisdag 18 maj 2010

Hortikulturellt värre

Jag har grävt och grävt och grävt denna välsignade sorgliga vår. Svettats, grävt ännu mer, grävt igen och gråtit. Vet ni hur satans jävla skitjobbigt det är att gräva bort gräsmatta och förbereda för ny rabatt - för att inte tala om kirskål? Ren terapi har det varit - och är.
Så nu blir det ett trädgårdsinlägg långt som ett ösregn. Here goes:
Nya storrabatten runt grusgången som den såg ut i början på april:

På närmare håll, lammöron, krollilja (som väl blommar om några år…), trädgårdsiris och så jättetåtel i krukorna; myskmadra och liljeblommande vita tulpaner kommer uppe till höger; rosa astilbe, riddarsporrar, röd backnejlika, kirgislök och fingerborgsblomma ska komma till vänster:

"Jag gosar med den. Det här är MIN gödsel!!!" sa Lillkillen:

Vid syrénerna bakom huset vill jag ha bort kirskålen (lycka till) för att ge ängsblommor, olika sorters snyggt gräs och lupiner en chans:

Storrabatten ska smalna av runt äppelträdet innan den kröker mot grinden:

Samma bit, en meter klart! Blå storklocka, vitsippor, vit myskmalva och kantnepeta:

Storrabatten häromdagen:
I den har planterats och såtts följande: Vita löjtnantshjärtan, höstsilverax, något som kan vara mossflox, svarta pionvallmo (frösådd), svart sammetsiris, rosenskära (frösådd) (det är viktigt, jag är mallig när jag driver upp från frö), fänrikshjärtan, rosenstav, en kul grön rudbeckia med stor svart ståndarknapp (hetereva?) som heter Green Wizard, röd näva, rosa löjtnantshjärtan, Judas Silverpenningar (frösådd), vit alunrot, purpurklätt (frösådd ), mer smultron förstås (varför ska man ha någon annan kantväxt?), vit malört, gråmalva och vit stjärnflocka. När risken för nattfrost är över ska även djupröda dahlior, mer backnejlika (mörkt rosa den här gången), korallrosa, rosa och orange jättevallmo dit. De står på tillväxt i köket och under ett lysrör i källaren. Till höger syns den ena av två vita Maxima-luktpioner (med stöd av falurödmålad fyrkantpinne och av-nyinköpta-bultsaxen-måttlippta bitar av armeringsjärn) som ska avsluta rabatten. Om någon trädgårdsexpert ville vara snäll torde de kunna säga att jag "siktar på en eklektisk trädgård". Det är mycket möjligt att det blir plottrigt, för mycket olika färger och att inget egentligen passar ihop, men det struntar jag i. Jag är en glad amatör!

Lillkillen, täckt av färg smiter ner till bäcken för att han vet att han gjort nåt han inte fick. Ongarna fick hjälpa till att måla, Sjuåringen var superduktig, men lillbrorsan målade bokstavligen röven (m.m.) röd:
"Det här är din barndom!" skrek Filmstjärnan efter honom. Vi gör det ibland så de ska förstå hur bra de har det.

Har ni kul?
Vi är halvvägs. Ok:
Mer pioner, rosa tror jag, flankerad av smörboll och blå stormhatt samt iris:

Kungsängslilja:

Krollilja (som kommer att blomma!), en stolthet:

I östrabatten har jag till slut nu givit med mig och låter det växa som trivs, samt planterat diverse skuggtåliga växter. Där finns idag: Rosa malva, lite rosa backnejlika, daggkåpa, aklejor av olika sort, jätterams, japansk sockblomma, funkia, regnbågsbräken, skuggblad. I krukan en bortkommen koriander:

Nu till söderrabatten - med vallmopänger i förgrunden! Aklejor, tulpaner, kaukasisk förgätmigej, trädgårdsiris, rosa rudbeckior, stäppsalvia, svart klint, nån stor rufsig blåklint, dagliljor, vit flox, purpurklätt (frösådd!) - samt en sprillans ny björnbärsbuske och en studentnejlika som inte ville vara med på bild:
RIP efter den kalla vintern: Grekvädden, en klematis, ur-purpurklättplantan (himla tur att jag tog frön!) och vinrankan.

Nu, som en Grand finale, Filmstjärnans grönsaksland (Hela rasket omgrävt och ombyggt i år. Förlåt? Nä, han är inte klok, nä. I bakgrunden syns det att även det fula gamla bordet blev vackert rött när det målades. Det var Sjuåringens förtjänst!):
Två nya blåbärsbuskar med ammrikannska blåbär längst till höger, sedan krusbär, svarta och röda vinbär, hallon där i mitten och jordgubbar och potatis till vänster. Längst bort har vi...(pust): olika sorters sallad, diverse bönor, sparris och majs som det nog gått åt helvete med, två sorters rabarber, rödbetor, morötter, lök, vitlök, kronärtskocka, broccoliplantor som ska ner, persilja, dill, koriander och lite tagetes.
I växthuset: två olika chili, röd paprika, gurka, tre sorters tomater, en hänglobelia samt en agapantus/Afrikas blå stjärna jag fått av en fellow kooperativmamma. De ska få komma ut fram i juni.

Men allt pelargonpyssel, lillrabatten, kryddrabatten, rosorna, nya magnolian, de tre nya klematisarna, stockrosorna och planerna för "mellangården" (området mellan lillstugan-trädäcket-gruset-uteplatsen) ...det tar vi en annan gång.

14 kommentarer:

Anders Sparring sa...

guldstjärna!

Huskorset sa...

oj! hej! tack!
- HK (still editing)

Åsa sa...

Ett par saker slår mig när jag läser det här.
- Vad lång Lillkillen har blivit. När sågs vi senast egentligen?
- Vad fint det kommer att bli. Att ni bara orkar...
- Jag börjar förstå varför du inte har bloggat så mycket på sistone. Men det är roligt (av många anledningar) att du börjat igen.

En sak till... jag har blivit med lgh. :)

wettexvärlden sa...

HERREGUUUD vad ni har jobbat!!!
Och så fint det kommer att bli! Och hjälp vad avis jag är!
Jag vill också ha en massa blommor...
Här kommer visserligen det jag har planterat som det ska men jag har inte hunnit med så mycket ännu. Hittade en liten pytteakleja utanför häcken i höstas som jag flyttade in i rabatten. Den har överlevt vinter och nu ser jag fram emot att den frösår sig överallt.
Jag bugar djupt inför ditt fröande, jag har aldrig haft orken eller lyckats när jag har försökt.
Nu ska jag ut och fota min trädgård :D
Kram lilla Husis!

Snokis sa...

Vad gulligt att han "gosar" med gödslet.

Stellan sa...

Wow. Jag är mycket, mycket imponerad - eftersom jag gjort det där några gånger själv, och numera tappat lusten och låter paradiset gro igen.
Förhoppningsvis får vi ett ryck i sommar och hyfsar till lite.

Lilla Blå sa...

Svart sammetsiris!

Där dog jag lite...

Elisabet sa...

Vilka underbara blommor ni kommer att få när allt slår ut!
Lite avundsjuk blir jag allt, som bor på nordligare breddgrader ;)
Och vilket jobb ni gjort!

litet hus sa...

Underbart. Det är verkligen den bästa terapin. Och man tänker så bra. Ser fram emot del 2. Glöm inte bild på rosenbågen! Och jag känner att jag behöver komma och hälsa på hos dig med.

Godiva sa...

Herregud... fantastiskt!

Och all energi! Som man får... själv satte jag spaden i jorden första gången i går fast jag lovat mig själv att inte göra det alls i år, det här stället är inte värt det. Men, det ÄR en lisa för själen det här med växter & sånt.

Älskar också gödsel-goset, ha ha!

Kung Blåtand - nu konfirmerat sa...

Lever i gödsel hela vinterhalvåret, som en dyngbagge.
Kanske är det därför jag är så stor och frodig!! Mocka i stall gör det för dig....
Har massor av växter - gamla och nya - i min fina trädgård. Som sällan lyckas... Sallads tips??
Jag är ett uns avundsjuk.
På din trädgård.
Och på dig. Och på mig.
Som orkar. Just är det Orka orka för mig. Kram på riktigt

MiaA sa...

Men shit!! Fantastiskt, helt fantastiskt! Vilken rabatt, och vilket trädgårdsland *dreglar*
När det växt så det knakat och ni behöver dela på perennerna...så kan jag adoptera några små avdelade bitar. :D

/Mia

Huskorset sa...

Kram och kraft till den som behöver (KB särskilt tror jag) och tack alla för fina ord om trädgårn!

Kung Blåtand sa...

Tack fina Huskors - det värmde!
Kram från min stora famn. Jag kämpar på med min sallad....
Fast acklejorna är fina i rabatten!