söndag 22 juni 2008

Den blev god, så jag gör lite till.



...tre gånger så mycket till. En pava skall sparas till champagnecocktail på nyårsafton. Och folk undrar om jag 'inte saknar att bo i stan?'.

7 kommentarer:

  1. Om du har väldigt gott om fläder så måste jag få tipsa om mousserande flädervin. Vi gjorde det en gång för många år sen. Det var lite pyssligt men blev fantastiskt gott.

    SvaraRadera
  2. Haha, jag älskar dig och din blogg!

    SvaraRadera
  3. ÖH: Aha! Intressant. Nu har jag inte alls gott om fläder utan har smugit runt och stulit i grannskapet medans det hällregnade och jag hoppades att ingen skulle titta ut. Men för framtiden - finns recept? Eller ska jag göra som du och googla;)?

    Barlach: Merci, mon frère! Moi aussi!

    SvaraRadera
  4. Huskorset recept på flädersaft? Om ett par dagar är flädern perfekt här!

    Tack på förhand

    / opysslig husmor utan handlag men vilja

    SvaraRadera
  5. Receptet på mousserande flädervin är från nån gammal tidning, men här kommer det:
    8 l vatten
    1 kg socker
    2 citroner i skivor
    1 dl äppelcidervinäger
    6-7 fläderblomsklasar
    Blanda allt i en hink och låt stå i solen i tre dagar. Rör om en gång per dag. Sila och häll upp på flaskor med patentkork. Låt stå okorkade i två dagar till i solen. Stäng flaskorna. Låt stå svalt i en vecka. Vinet håller sig bra i minst ett år, men öppna försiktigt!

    SvaraRadera
  6. Jag tackar ödmjukt, ÖH! En sex-sju klasar kan man säkert rafsa ihop. Kul!

    Godiva: Givetvis, here goes:

    30 fläderblomsklasar
    3 citroner, saft & skalrasp
    1 1/2 liter vatten
    2 kg socker
    50 g citronsyra
    1 tsk atamon

    Lägg klasarna i en stor (typ 5 l) kastrull.
    Tvätta citronerna i varmt vatten (gärna med en scotchbrite, så mycket besprutningsskräp som sitter där).
    Riv skalet och pressa frukterna, häll över blommorna.
    Koka upp vattnet, ta av från plattan och rör ned sockret, citronsyra och atamon (sist, det får inte koka).
    Häll sockervattnet över blommor och citronkrafs, rör om och låt stå på svalt ställe i 3-4 dagar. Rör om två gånger per dygn.
    Sila i saftsil och tappa upp. Klart!
    (Om du fryser den i plastburkar behöver du ingen atamon.)

    SvaraRadera
  7. Här ska saftas! Tack, rapport kommer!

    SvaraRadera